De Boerderij

Het prachtige pand ligt op een steenworp afstand van het dorp Lierop. Landelijk, maar toch dichtbij de kleine dorpskern. De ruim 100-jaar oude monumentale boerderij wordt volledig verbouwd en verduurzaamd. Zo zijn er plannen dat er voor de verwarming gebruik gemaakt gaat worden van aardwarmte en wordt het gebalanceerde ventilatiesysteem voorzien van een warmte-terugwin unit. Verder wordt de kracht van de zon benut voor de warm-watervoorziening en wordt het grootste deel van de benodigde elektriciteit opgewekt met PV-zonnepanelen. Al deze moderne technologieën worden toegepast zonder het monumentale karakter van de boerderij geweld aan te doen.

Woonunits

In de boerderij en het ernaast liggende bijgebouw worden maar liefst 12 eigentijdse woonstudio’s gesitueerd. Deze woonstudio’s worden 35 à 42 m2 groot en gaan elk beschikken over een slaapgelegenheid, een kleine zitkamer met kitchenette en een eigen douche en toilet. Overzichtelijk en toch voldoende ruim om jezelf terug te kunnen trekken als je even niet samen met anderen wil zijn.

Op dit moment is er nog plek voor 3 toekomstige bewoners…..

Gemeenschappelijke ruimtes

Naast de woonunits van 9 bewoners, komt er in het hoofdgebouw een grote gemeenschappelijke woonkeuken/eetkamer en een woonkamer. Daarnaast komt er een hobbyruimte annex zitkamer, een witgoedruimte, een kantoor en een slaapkamer voor het zorgpersoneel.

Verder wordt er een ruimte voorzien voor een vorm van dagbesteding voor 2 à 3 deelnemers, al dan niet bewoners waar met name senioren uit de directe omgeving kunnen worden ontvangen en gelegenheid vinden voor een sociale ontmoeting onder het genot van een kopje koffie of thee.

De tuin

De boerderij en het bijgebouw liggen op een agrarisch perceel van in totaal ca 8.800 m2. Hier is voldoende ruimte voor een mooie grote tuin en een weide voor schapen en kippen. Tevens komen er voldoende parkeergelegenheden en  genoeg bewegingsruimte om een balletje te trappen of samen een spel te doen. De tuin en de aanwezige dieren bieden de bewoners mogelijkheid tot vertier, rust en recreatie waarbij een stukje verantwoordelijkheid voor zorg en onderhoud wordt gevraagd.

"Lierop kent een rijk verenigingsleven en telt jaarlijks vele evenementen. De gemeenschap van Lierop kan omschreven worden als ondernemend en betrokken"

Lierop

Het tegenwoordige kerkdorp Lierop in de gemeente Someren telt een rijke geschiedenis vanaf de vroege middeleeuwen en bestaat uit een 17-tal buurtschappen waaronder het buurtschap ‘Boomen’ waar onze boerderij is gevestigd, gelegen tussen enkele fraaie langgevelboerderijen, die samen een beschermd dorpsgezicht vormen Het dorp is gelegen te midden van enkele natuurgebieden en staat regionaal vooral bekend om zijn markante grote Koepelkerk. De pannenkoeken van Herberghe de Coeckepanne genieten zelfs landelijke faam.

Lierop kent een rijk verenigingsleven en telt jaarlijks vele evenementen. De gemeenschap van Lierop kan omschreven worden als ondernemend en betrokken en heeft een eigen dorpscoöperatie: Lierop Leeft.

Voor meer informatie over Lierop zie: www.slaponline.nl

 

Duurzaamheid

Het gaat een enorme uitdaging worden om een monumentale boerderij uit 1916 aan te passen aar de eisen van een woon-en zorgcomplex anno 2020. In onze ontwikkelingsfase blijft duurzaamheid steeds een kernbegrip. Enerzijds om te voldoen aan strenge milieu- en veiligheidseisen, anderzijds om de vaste lasten beheersbaar te gaan houden. Zo willen we gebruik gaan maken van een verwarming van aardwarmte en willen we een  gebalanceerde ventilatiesysteem voorzien van een warmte-terugwin unit. Het is het plan dat regenwater op eigen terrein wordt geïrrigeerd. Verder willen we de kracht van de zon benutten voor de warm-watervoorziening en hopen we het grootste deel van de benodigde elektriciteit op te wekken met PV zonnepanelen. Al deze moderne technologieën gaan wij toepassen zonder het monumentale karakter van de boerderij geweld aan te doen.